Címlap Rólunk írták

Megújult a park

 

Szent Bernát nevéhez méltón

 

Nagyvenyim Átadták tegnap a falu ékességét: a csodaszépen felújított és immár látogatható Szent Bernát Arborétumot!

 

2012. augusztus. 04. szombat | Szerző: Pekarek János, Dunaújvárosi Hírlap

 

Messzeföldön ritka nevezetességgel gyarapodott Nagyvenyim: átadták a Szent Bernát arborétumot! Igaz, ez a csodaszép park már közel háromszáz éve létezik: 1737-ben kezdték kialakítani az akkor épített jószágkormányzói ház (később rendház, majd plébánia) körül a ciszterci szerzetesek, a környék földtulajdonosai. Ám a szerzetesrendnek nem volt ereje fenntartania, működtetnie, hiába kapták vissza a területet a rendszerváltás után.

Most a falu közössége alapítványi és pályázati támogatással, felajánlások segítségével hozta rendbe a kéthektáros arborétumot és az emeletes rendházat, rengeteg munkával, szemkápráztató módon!

Nincs kétségünk: ez a terület a vidék nevezetességévé válik.

A Nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum péntek esti nyitóünnepségén bejelentették: a létesítmény reggel hat és este hat óra között mindenki számára nyitott, látogatható botanikus kert lesz.

Németh László a park rendbehozására még 1996-ban, Köveshegyi András Rajnald szerzetes atya által létrehozott Szent Bernát Alapítvány kuratóriumának elnöke hosszan sorolta, milyen sok segítséggel tudták felújítani az arborétumot. Az életveszélyes fákat kivágták vagy megnyesték, az elvadult bozótot is rendbehozták, térköves, illetve sóderes utakat alakítottak ki, öntözőrendszert, pihenő- és tűzrakóhelyeket építettek, padokat, szeméttartókat telepítettek, a kivágott növények helyett újakat ültettek, a ritkaságok nevét táblákra írták.

A távolabbról érkező látogatók számára mosdónak és mellékhelyiségnek átalakították a kert szélén a korábbi méhészházat.

A volt rendházat is felújították: kívülről, szigetelték, lefestették. A faluból nagyon sokan dolgoztak a parkban, de még így sem végezhettek volna a pálhalmai Agrospeciál Kft. segítsége nélkül. Tavaly pedig az Európai Unió és a magyar kormány elfogadta pályázatukat, s a mezőgazdasági és vidékfejlesztési operatív program keretében, a közbeszerzési pályázaton kiválasztott gödöllői kertépítő cég közreműködésével, de sok baráti kölcsönnel nyerte el varázslatos új képét az arborétum.

Az avató ünnepségen dr. Dorkota Lajos, Fejér megyei kormánymegbízott méltatta a munkában résztvevőket: a nagyvenyimi polgármesterrel, Szabóné Lőrincz Ilonával együtt vágták át az avatást jelképező szalagot. Az ünnepségen résztvettek Nagyvenyim testvértelepüléseinek és a Mezőföldi HÍD Térségfejlesztő Egyesületnek a képviselői. Az arborétumot a község plébánosa áldotta meg.

Keretes:

Bár az avatóünnepségen nem említették név szerint a község régen elhunyt, rendkívül nagy tiszteletnek örvendő egykori plébánosát, most írjuk le az ő nevét is: Dolmány Vendelnek nagyon sokat köszönhet Nagyvenyim. Az egykori szerzetesből lett plébános ültette el sok más mellett a természet szeretetét, az arborétum tiszteletét is a helybeliekben. Most ez kamatozott sokat...

Dunaújvárosi Hírlap 2012. augusztus 4. 1. oldal, 5. oldal

 

 

Felavatját a gyönyörű Templomkertjüket

A ma este hat órakor a művelődési házban kezdődő kiállítás-megnyitók után pénteken arborétumavatással folytatódik a falunapi rendezvénysorozat.

2012. augusztus. 02. csütörtök | Szerző: Körmendi Erzsébet

Jeles nap lesz Nagyvenyim életében augusztus 3.,  péntek: ünnepélyes keretek között felavatják a Templomkert-Arborétumot, amely mostantól nyitott lesz a nagyközönség előtt. A Szent Bernát Arborétum Alapítvány, valamint a nagyvenyimi erdőjárók és segítőik sokat tettek azért, hogy a település lakói és  vendégei gyönyörű  parkban sétálhassanak, pihenhessenek. Az arborétum avatása holnap 17 órakor lesz,   18 órától  hálaadó szentmisét tartanak a templomban. Majd 20 órától a Betyárok táncszínházi műsort, 21 órától Rock Box koncertet láthatnak-hallhatnak a liget színpadán.

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. augusztus. 2. csütörtök, 16. oldal

 

Arborétum és rendház

Nyár közepére már nemcsak nevében lesz arborétum a nagyvenyimi templomkert, hanem teljes valójában. Támogatást nyert az alapítvány, és számíthat a helybéliekre is.

 

2012. május. 03. csütörtök | Szerző: Körmendi Erzsébet

A Szent Bernát Arborétum Alapítványa pályázati támogatást nyert tavaly nyáron a környéken arborétumként ismert templomkert fejlesztésére, valamint a területen lévő rendház homlokzatának külső felújítására. Az ősszel lebonyolított közbeszerzési eljárás után a munkák már a múlt év végén elkezdődtek, a látványos változásokon azonban most megy keresztül a terület. Köszönhető ez  azoknak a nagyvenyimi vállalkozóknak, magánszemélyeknek, akik kétkezi munkájukkal segítenek, illetve megelőlegezték a költségeket. A pályázat ugyanis utófinanszírozott, az alapítvány viszont nem rendelkezik olyan vagyonnal, ami fedezné a beruházást, amíg meg nem kapják a pénzt. 
Sokan dolgoznak önként, az arborétum iránti szeretetből a parkban. Németh László kuratóriumi elnök elmondta: növényeket telepítettek, új utcafronti kerítést építettek, kivágták a beteg fákat, hamarosan pihenőpadokat, szemeteseket, információs táblákat helyeznek ki, továbbá a műemléki védelemhez illő gyalogutakat alakítanak ki. Megoldották a rendház falainak talajvíz elleni védelmét, nemrég elkezdték az épület  homlokzat-felújítást is. Az arborétum  avatását augusztus 3-ra tervezik.

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. május 3., 4. oldal

 

A civilek rendezték a parkot

Tavaszi, nagy rendcsinálás kezdődött a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétumban.

2012. május. 09. szerda | Szerző: Pekarek János, Dunaújvárosi Hírlap

A község civil egyesületei közül az Erdőjárók és a Nyugdíjas Egyesület tagjai szombaton láttak neki az igazi botanikai ritkaságokat is tartalmazó, fájdalmasan kevéssé ismert, viszont az elmúlt évek parkfelújítási munkálatai következtében újra látogatható növénykert még szebbé tételéhez. A közel ötven ember jobbára otthonról hozott szerszámokkal és gépekkel csinosította a parkot, gondozta a füvet és a fákat, metszette a bokrokat. Mindeközben tovább zajlik a Szent Bernát Alapítvány által nyert pénzből a rendház rendbetétele.

A munkás összejövetelt az Erdőjárók Egyesülete a helyszínen főzött ebéddel és utána egy közgyűléssel is emlékezetessé tette. Utóbbin nem csak az év második felének hazai és külföldi túráiról, hanem az újabb parkszépítési dátumokról is döntöttek.

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. május 9.

 

Az elítéltek is besegítenek

A több mint kétszázötven éves cisztercia rendház és a körülötte lévő kéthektáros park megmentésére 1996-ban alapították meg a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum Alapítványt: - Nagyvenyimen ez az egyetlen országos műemléki védettség alatt álló terület.

Dunaújvárosi Hírlap, 2011. november. 03. csütörtök | Szerző: Szigeti Sándor

A több mint kétszázötven éves cisztercia rendház és a körülötte lévő kéthektáros park megmentésére 1996-ban alapították meg a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum Alapítványt:

- Nagyvenyimen ez az egyetlen országos műemléki védettség alatt álló terület. Az egyházközséggel, a helyi erdőjáró klubbal, a nyugdíjas klubbal évek óta azon dolgozunk, hogy megmentsük, és méltó módon rendbehozzuk a rendházat és a parkot - hangsúlyozza Németh László.

Bővebben...

 

Szépen rendbetették a templom kertjét

Nagyvenyim (ke) – Húsz nagyvenyimi dolgozott szombaton a templomkertben azért, hogy az arborétum legszebb őszi formáját mutathassa a látogatóknak.

Dunaújvárosi Hírlap, 2011. október. 18., kedd | Szerző: Körmendi Erzsébet

A Szent Bernát Arborétum Alapítvány vezetősége tavasszal, nyáron és ősszel egyaránt takarítási napot hirdet Nagyvenyimen, arra kérve a lakótársakat: tegyék rendbe közösen a templomkertet, amelyet idén nyitottak meg a látogatók előtt.

Bővebben...

 

Vivaldi-est Nagyvenyimen

Nagyvenyim - Újabb sikeres rendezvénynek adott otthont a nagyvenyimi templomkerti arborétum. A pénteki Vivaldi-estre mintegy százan voltak kíváncsiak.

Dunaújvárosi Hírlap, 2011. augusztus. 29., hétfő | Szerző: Szigeti Sándor

Az áprilisi Tavaszköszöntő fesztivál után ezúttal Nyárbúcsúztató Vivaldi-estet tartottak a többek számára még felfedezésre váró, nagyvenyimi arborétumban. A pénteki videóvetítésen dr. Zseli József, a Vivaldi-est főszervezője válogatott az olasz mester művei közül. Az eseményen közel százan élvezték a klasszikus muzsikát.

Dunaújvárosi Hírlap, 2011. augusztus. 29. hétfő, 1. oldal

 

Tovább szépíthetik a templomkertet

Pihenőhelyek lesznek, és kívülről megújul a rendház

Nagyvenyim - A nagyvenyimiek lelkes csoportja augusztusban is minden szombaton takarítja a falu védett - és általuk babusgatott - értékét, az arborétumot. Pályázati támogatást is nyertek rá.

Dunaújvárosi Hírlap, 2011. július. 20., szerda | Szerző: Körmendi Erzsébet

A Szent Bernát Arborétum Alapítvány és a községben működő Erdőjárók Egyesülete tavasszal határozta el, hogy megnyitja a nagyközönség előtt az arborétumként ismert templomkertet. A bozót nagy részét sikerült eltüntetniük a Pálhalmai Agrospeciál Kft. segítségével, és most a legnagyobb gondot a parkban és a kerítések körül a fűnyírás jelenti. Németh László, az alapítvány kuratóriumi elnöke újságolja, hogy az önkormányzat márciusban támogatási pályázatot írt ki helyi civil szervezeteknek, ezen nyertek annyi pénzt, hogy a szükséges önrész bepótlásával vásárolhattak egy komolyabb fűnyírót. Így mostantól kicsit könnyebb lesz karban tartani a hatalmas zöldterületet.

Bővebben...

 

Mennyei kertjük lesz    

Tavaszra teljesen megújul a templomot körülvevő arborétum

Dunaújváros - A hosszú hétvége egy részét rendrakással töltötték a nagyvenyimiek. Elhatározták: tavaszra igazi parkká varázsolják a parókia körüli arborétumot. Fiatalok dolgoztak a mezőfalvi és a baracsi templomnál is.     
 

Dunaújvárosi Hírlap, 2008. október. 27. hétfő | Szerző: DH-online

A nagyvenyimi templomkert nemcsak a hithű katolikusok kedvelt helye. A falubeliek lelkes csoportja már közel két éve fáradozik az arborétumként ismert kert megmentésén, gondjukba vették az elhanyagolt területet, és minden hónap harmadik szombatján takarításra áldozzák a szabadidejüket. Hosszú hétvége plusz lehetőséget is kínált, már tegnap elkezdték és ma folytatják a munkát. A tizenhét éves Fricz Ágota gereblyézte a rendház előtti gyalogút melletti füvön a faleveleket, közben elmesélte, ott volt a nyáron a bogártábor, több száz fiatal népesítette be a tisztást. Ágota korosztálya nem lelkesedik a kerti munkáért, az ember rácsodálkozott a szorgos lányra. Aztán kiderült, többen vannak - mert az egyház ténykedésre buzdította a fiatalokat.

Bővebben...

 

A megmentett arborétum

Egyházközségi tagok, a természeti és az épített környezet védelme iránt elkötelezett helybéliek évekkel ezelőtt határozták el, hogy megmentik az enyészettől Nagyvenyim templomkertjét és műemléki értékű rendházát. A község értéke - és nevezetessége lehet - ez az arborétumként ismert kert. Hasonló érték az elkötelezett munka, amellyel védik a helybéliek.

Dunaújvárosi Hírlap, 2011. április. 09. szombat | Szerző: DH

Az Arborétumok országszerte című, 1984-ben kiadott könyv összeállítói értékként tartották számon a nagyvenyimi templomkertet. Az 1737-ben épült épületet, a körülötte elterülő két hektáros parkot mint urasági kastélyhoz tartozó angolkertet említi a kötet, amelynek a legöregebb fája 170 éves. A park védettségét a Fejér megyei Tanács V.B. 1965-ben mondta ki, a templom melletti rendház 1960 óta áll műemléki védelem alatt.

Bővebben...

 

Arborétum a faluban

Önkormányzati és egyesületi intézmények együtt adják a településen azt a hátteret, amely nélkülözhetetlen a nyugodt, színvonalas élethez. Körülnéztünk.

Fejér Megyei Hírlap, 2011. március. 22. kedd | Szerző: Tribolt Lajos

Az 1737-ben épült rendház körüli parkot 1965-ben nyilvánította védetté a megyei tanács. A rendházról és parkról a tulajdonos zirci apátság lemondott a helyi katolikus egyházközség javára. A park gondozására létrehoztak egy alapítványt, amelyet 2010 óta Németh László vezet.

Bővebben...

 
További cikkeink...